Tuesday, June 8, 2010

Ingatan bagi pelupa: Manusia harus bijak manfaat pemberian Ilahi

DARIPADA Abu Hurairah, katanya Rasulullah bersabda maksudnya: “Allah menjadikan Adam pada permulaan kejadiannya ialah seperti rupanya di bumi, tingginya 60 hasta. Selepas dia tercipta, Allah berfirman kepadanya: Pergilah kepada kelompok malaikat yang sedang duduk. Dengarkan jawapan mereka menjawab salammu. Begitulah cara kamu dan cara anak cucumu nanti memberi salam (penghormatan).

Maka pergilah Adam kepada kelompok malaikat itu, lalu diucapkannya salam: Assalamualaikum (selamat sejahtera ke atasmu). Jawab malaikat: Assalamualaika warahmatullah (selamat sejahtera ke atas kamu juga dan beroleh rahmat Allah).
Firman Allah: Setiap orang yang masuk syurga bentuknya seperti Adam. Tingginya 60 hasta, sekalipun makhluk kemudian semakin pendek hingga sekarang.” (Hadis riwayat Muslim) Allah menciptakan manusia dengan sempurna iaitu diberikan bentuk tubuh yang baik, akal fikiran dan nafsu, kemudian manusia itu sendiri menentukan mampu atau tidak menggunakan pemberian Allah dengan baik.

Roh adalah penggerak yang menghidupkan anggota badan.

Firman Allah bermaksud: “Sesungguhnya kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya, kemudian kami kembalikan dia ke tempat yang serendah-rendahnya, kecuali orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh; maka bagi mereka pahala yang tiada putus-putusnya.” (Surah al Bayyinah, ayat 4-6)

No comments:

Post a Comment